Rólunk írták‎ > ‎Interjúk‎ > ‎

1. Abszolút kategória nyertesei

Interjú a bajnokokkal


 

Dr. Korondi Péter, a MOGI tanszékvezetője átadja a díjakat a Slackers kétfős csapatának


Leültünk egy rövid interjúra a két fős Slackers (az angol-magyar akadémiai szótár szerint lógósok, munkakerülők. Ők szerényen naplopóknak mondják magukat.) csapattal, amely a 2015 évi első Half Size Micromouse verseny abszolút kategóriás győztese a legjobb futamidővel. Egyben első a saját tervezésű robotegér (azaz hardver – HW) kategóriában is.

Fenyvesi Balázs és Varga András már gimiben is osztálytársak voltak. Jelenleg a Kármán koleszban laknak, másodéves MSc hallgatók. Eredményeikről már korábban beszámoltunk. Egy rövid, de annál kedélyesebb elbeszélgetés során minden kérdésünkre frappáns, olykor meglepő válaszokat kaptunk. Ezeket osztjuk meg tisztelt Olvasóinkkal.


Hogy emlékeztek vissza a versenyre való jelentkezésre, felkészülésre?

Majdnem lecsúsztunk a jelentkezési határidőről. Eredetileg 3 fős csapatokat vártak, mi ketten voltunk csak. A szoftveres koncepció leadásáról eleve lekéstünk, nem maradt más választás, mint saját tervezésű és építésű egér kategóriában indulni.

Van-e lényeges eltérés a MOGI tanszék egyenrobot-egerei és a Tiétek között?

Közös forrásból merítettünk, de mi kikerestük a kategória nemzetközi bajnokainak interneten közreadott tervrajzait. Azokból is a legjobbét!

Mikor mozdult meg először a robotegeretek?

Október elején (Szerk.: 3 héttel a döntő előtt!!). Száyer Géza segített az egér megépítésében, ezúton is köszönjük neki. Utána lehetett csak nekikezdeni az effektív szoftverfejlesztésnek. A kvalifikációs versenyen még nem is ment egyenesen a robot, viszont látványosan villogott!

 

Indultok-e 2016-ban?

Persze! Elképzelhető, hogy új egeret is tervezünk. Előtte azonban részt veszünk a VIK Automatizálás Tanszék RobonAUT versenyén is februárban.

 

Lehet-e még javítani az eddig elért eredményen?

Mindenképpen. Megfigyeltük videókon, hogy a külföldi versenyek bajnokainak egerei a végső célba futáskor már driftelve veszik a kanyarokat. A mostani 20 másodperces időnket – ugyanezt a pályát feltételezve, de kitüremkedés mentesen – le akarjuk csökkenteni a felére, sőt 5-10 mp közé! (Egészséges önbizalom-1 – a Szerk. megj.)

 

Mik voltak a legfőbb leszűrt tapasztalataitok a felkészülés és verseny kapcsán? Mi volt az igazi kihívás? Mit tanított meg nektek a verseny?

Sima C-ben programoztuk az egeret, a memóriakezelés egy rémálom volt kezdetben. A bukkanók pedig „megölik” az egeret.

 

Vannak-e javaslataitok a szervezőknek?

Igen. Érjen mennél több kredit pontot a verseny mellé rendelt önálló labor tantárgy. (Ezzel nyitott kapukat döngettek – a Szerk. megj.) A pályán pedig lehetőleg ne legyenek bukkanók, mert az a mostani versenyen is megzavarta az egerünket. A döntőt lehetőleg júniusban a vizsgaidőszak után lenne jó megtartani. Úgy, hogy még előtte legyen legalább egy szabad és nyugodt hete a csapatoknak a végső tuningolásra.

 

Mit üzentek a 2016-os versenyre jelentkezőknek?

Biztatni szeretnénk őket: jöjjetek mennél többen, annál nagyobb a dicsőség, ha ismét nyerünk! (Egészséges önbizalom-2 J  Szerk. megj.)

 

Köszönjük az interjút! Jövőre megismételjük, rendben?

 

A Szerkesztő jó tanácsa a többiek részére: egy dologban semmiképpen ne vegyetek példát a Slackers-ről. A halogató taktika (mindent az utolsó napokra, hetekre hagyni) nem biztos, hogy számotokra is eredményes lesz. Nekik most bejött! JComments