Rólunk írták‎ > ‎Interjúk‎ > ‎

4. Fő szervezők: Kiss Gábor - Mechatronika Szakosztály

Interjú a Mechatronika Szakosztály képviselőjével, a Micromouse verseny egyik fő szervezőjével

 

Kiss Gábor most harmadéves mechatronikai mérnök szakos hallgató. Első évesen került a Kármán kollégiumban a Mechatronika Szakosztályba (MSZO). A Micromouse verseny megszervezésében, hírverésében, plakátolásában a kezdetektől részt vett. Vele készítettünk egy rövid interjút.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a Micromouse versennyel?

Még a gólyatábor alatt elhatároztam, hogy belépek a MSZO-ba. Már az első félévtől a külső kapcsolatokért felelős csoportvezető helyettese lettem, így jutottam el Dr. Korondi Péterhez, a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék (elterjedt nevén MOGI) tanszékvezetőjéhez és Szayer Gézához is, mivel a MOGI az egyik legelkötelezettebb támogatója az MSZO-nak.

Az MSZO elképzelését tolmácsoltam, hogy jó lenne valamilyen robotépítő versenyt szervezni azok számára, akik szeretnék magukat próbálni egy robot megtervezésében majd megépítésében is. Ötletünk meghallgatásra talált. Szayer Géza ekkor már tervezte egy hasonló célú versenysorozat meghonosítását, ez volt a Micromouse. Egyszerű szabályok, látványos, kívülálló számára is jól követhető verseny, önálló robotfejlesztés és kivitelezés. Örömmel csatlakoztam az első évad megszervezéséhez és az előkészületekhez.

 

Milyen feladatokat vállaltál személyesen Micromouse fronton?

A szponzorkereséstől kezdve (legnagyobb fogásunk a Siemens) a verseny propagandájáig sok mindenbe belefolytam. Kezdetben egyedül én gondoztam a Micromouse honlapját, a plakátok nyomtatása és kihelyezése szintén rám hárult. Ezeken kívül én foglalkoztam a nevezések lekezelésével és a levelező lista gondozásával is.

 

Mik voltak a személyes benyomásaid a Micromouse 2015 évad záróversenyéről a D épület aulájában?

Nagyon meglepett, hogy milyen sok érdeklődő gyűlt össze. Én magam is ott láttam először összeszerelve  a 3x3 méteres versenypályát. Szerintem kiváló eredményt értek el a dobogós csapatok, és a verseny jó hangulatához az ott bemutatott, a nézők közé beeresztett MOGI-s Robotino (az jégkorongozásra kifejlesztett önjáró robot) is nagyban hozzájárult.

 

Mit javítanál a következő évadok szervezésében?

 

Az első évad gyerekbetegsége a késve elkészülő versenypálya és tanszéki robotok voltak (tudjuk, hogy a lassú vámolás volt az egyik fő ok, aztán már az asztalos munkák sem zajlottak elég ütemesen). Ez már megvan, így már csak arra kell ügyelnünk, hogy legközelebb ne késsünk a hirdetésekkel. A honlapon látni szeretném a versenyző csapatok fotógalériáját. Legyen videoszekció is. Tovább bővíteni kellene a nyilvánosan, bárki által is tanulmányozható felkészülési anyagokat is. Esetleg szakmai kérdéseket is fel lehessen tenni írásban a honlapról a szervezőknek és konzulenseknek.

 

Van-e személyes üzeneted a 2016-os, majd a 2017-es évadra jelentkezőknek?

Igen. Aki teheti, az vágja a nagyobb fába a fejszéjét, ne csak szoftver, hanem hardver kategóriában is induljon saját egyedi tervekkel. Élje át az alkotás folyamatát a kivitelezésig. 5-6 évfolyamtársam is indult 2015-ben.

 

Megfordult-e a fejedben, hogy te is benevezz?

 Idén biztos, hogy nem indulok. Én magam a BME Solarboat Team csapatában dolgozom, valamint a MOGI tanszék etorobotika kutatásába segítek be, amennyire időm engedi. Ezen kívül részt veszek egy ipari megbízásban is, ahol egy robotkapust kell tervezni a Ballfanatics Kft-nek. Pontosabban a labda érkezésének helyét kell meghatározni sztereo kamerás képfeldolgozással.

 

Gábor! Köszönjük az interjút,  a szervezők és a versenyzők nevében pedig a felbecsülhetetlen értékű önzetlen munkát!

Comments