Rólunk írták‎ > ‎Interjúk‎ > ‎

5. RobonAUT 2016 interjú a győztesekkel

A Micromouse mellett a RobonAUT másik autonóm robotépítő verseny a BME-n. Utóbbi 6 év múltat és hagyományt tudhat magáénak.Tekinthetjük testvérrendezvénynek is a kettőt annyiban, hogy mindkettő önálló labor tárgyfelvételt feltételez és autonóm robot tervezést, építést, programozást vár el a jelentkezőktől. Eltérő szemeszterben kerül megrendezésre a két verseny, így aki akar, mindkettőn kipróbálhatja magát. Lássuk, hogyan nyilatkoztak a RobonAUT verseny győztesei!

Nagy népszerűségnek örvend a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék (BME VIK AUT – innen a verseny elnevezésének utolsó három nagybetűje) által évente megrendezett robotverseny. Az évek során egyre látványosabb, pörgős show-műsorrá nőtte ki magát a döntő, amit idén 2016-ban február 20-án rendeztek meg a szervezők.

Két kategóriában hirdettek eredményt: junior és abszolút kategóriában. Annyit kell tudni, hogy a juniorok között azok indulnak, akik még egy korábbi RobonAUT-on sem álltak csatasorba, míg a seniorok már legalább egy korábbi év versenytapasztalatait hozták magukkal. Leültünk egy rövid elbeszélhetésre a győztes csapatokkal. Ugyanazokat a kérdéseket tettük fel a junior kategória nyertes PadaWANs of CANobi (továbbiakban PoC) és az abszolút első IntelliGents (továbbiakban IG) csapattagjainak. Bár nem egy időben zajlott a két interjú, a válaszaikat mégis egymás mellé szerkesztettük. Lássuk! J

 

1.)    Ki-ki hányszor vett részt versenyzőként korábban a RobonAUT-on?

PoC: Mindhárman először indultunk, ezért is kerültünk a juniorok közé.

IG: 2015-ben két másik csapat tagjaiként vettünk részt (RoBusz Control és Routh Kiskacsa), a tavalyi eredményeinkkel azonban nem voltunk elégedettek. Még egyszer neki akartunk vágni, így jött létre ez a „vegyes” csapat.

 

2.)    Mennyi időt készültetek?

PoC: Mindent összevetve heti átlag 20-25 órát áldoztunk a versenyre. Eleinte mindig valamelyik csapattag otthonában zajlott a felkészülés, majd a fejlesztés későbbi szakaszaiban az egyetem laborjait vettük igénybe.

IG: Nettó másfél hónap simán ráment. Ráadásul némelyikünknek már a diplomatervén is kellett párhuzamosan dolgoznia.

 

3.)    Mikor volt a felkészülés finise?

PoC: Szerencsére hamar végeztünk a vizsgaidőszakkal, így majdnem 5 teljes hét jutott a versenyre és az utolsó, verseny előtti ellenőrző futamokra. Utolsó nap délelőtt 11-től szombat hajnali 5-ig készültünk a versenyre.

IG: Jól jött, hogy februárból is majdnem három hét állt rendelkezésünkre, de persze a legutolsó nap már péntek 10-től nyúztuk egymást és a masinát egészen pontosan 6:37-ig. Van, aki percre pontosan emlékezett a végére.

A verseny szombat délelőtt 10-kor kezdődött, ezért nem sokat alhattak a győztes csapatok!

 

4.)    Mi volt a legnehezebb, a legnagyobb kihívás?

Poc:  Nem tudnánk egyetlen nagyobb kihívást megjelölni, a kihívás pont az volt, hogy a sok kisebb problémát, fejlesztés közben felmerülő hibát hogyan tudjuk megoldani. Ilyen probléma volt például amikor a verseny előtti héten törött el egy, a kormányzáshoz elengedhetetlen alkatrész.

IG: Ez egy kimondottan komplex rendszer és 100%-san ki akartuk tesztelni, ha jól akartunk szerepelni. A feladat összetettsége az igazi kihívás. Mechanika, elektronika, programozás, minden összefonódik a végére. Kicsit megemeljük az autót, vagy kicseréljük a kerekeket, és olyan dolgok megváltoznak, amit nem is gondolna az ember. A RobonAUT pedig ilyen szempontból elég könyörtelen: a verseny napján az autónak működnie kell. Nem számít, hogy milyen szép megoldást csináltál, vagy netán csak a véletlen műve, hogy az algoritmus helyes eredményre vezet. Az számít, hogy az autó megcsinálja-e a feladatokat. Miközben egy rontott vagy újra elkészített NYÁK költsége már mélyen belenyúl az ember zsebébe.

 

5.)    Hogyan osztottátok fel a feladatokat egymás közt?

PoC: Nálunk mindenki mindennel foglalkozott, így jól tudtunk egymásnak segíteni, közösen dolgozni.

IG: A motorvezérlő áramkör nyomtatott áramkörét pl. Andor tervezte, Titusz vállalta a szenzorsort. A központi mikrokontroller programozása főleg Gergelyre hárult.

 

6.)    Miben programoztatok, a NYÁK-ot mivel terveztétek?

PoC: C nyelven programoztunk és a NYÁK-ot Altiumban terveztük.

IG: C nyelven, illetve Altiummal.

 

7.)    Indultok-e jövőre is?

PoC:  Nagyon tetszett a verseny, de úgy érezzük, hogy valami teljesen újjal szívesebben foglalkoznánk, így jövőre nem fogunk indulni.

IG: Nem, senior nem is nagyon indulhat harmadszor, ahogy tudjuk.

 

8.)    Mit üzentek azoknak a hallgatótársaitoknak, akik még soha nem indultak ilyen versenyen?

PoC:  Úgy érezzük, hogy nagyon sokat tanultunk ebből a versenyből, az elméleti tudásunkat a gyakorlatban is hasznosítani tudtuk. Ez egy nagyon jó lehetőség, mindenképpen ajánljuk a hasonló kihívások iránt érdeklődő hallgatónak.

IG: A BSc-seknek talán, de az MSc-seknek ajánlott ez a verseny. Mechatronikai mérnök szakon nem kaptunk elegendő részletességű mikrovezérlő ismereteket. Némi túlzással: ebből a versenyfelkészülésből - úgy érezzük – többet tanultunk, mint a teljes MSc-n összesen, pedig csak 4 kreditet ért.

9.)    Ismeritek-e a BME MOGI tanszék Half-Size Micromouse versenyét?

PoC: Igen, de idő hiányában nem indulunk rajta (ideje a szakdolgozatunknak is mielőbb nekikezdeni.) IG: Hallottunk róla. De ezt már kihagyjuk, hisz végzősök vagyunk, Andor már be is fejezte tanulmányait.

 

10.)  Mit változtatnátok a rendezésen?

PoC: Jó lenne, ha kicsit előbb lehetőség lenne próbafutamra a végleges gyorsasági pályán. A pontozáson is valamelyest módosítanánk, szerintünk a közönségdíj túl nagy súllyal szerepel a végleges pontozásban, így torzíthatják a jobb, kimagaslóbb műszaki eredménnyel elérhető tényleges eredményeket.

IG: Nem kellene bevonuló zene, hozható lehetne saját induló dallam (bár ez nem mindhárom csapattag véleményét tükrözi). Legyen nagyobb/kisebb a show, ebben is megoszlanak a vélemények csapaton belül. Mégis mint több RobonAUT-ot megjárt rutinos versenyzők azt mondják egybehangzóan, hogy jó irányba haladnak a rendezők. A közönségszavazatok súlya szerintünk is túl nagy és igazságtalanságokhoz is vezethet.

 

Összegzésképpen: a mindkét csapat elégedett volt az elért eredménnyel. Korrekt módon azt is elismerték, hogy a vetélytársakhoz képest egyáltalán nem álltak hadilábon a szerencsével sem. Végül álljon itt a két győztes csapat névsora, megérdemlik a figyelmet és elismerést:

 

Junior győztes:

A PadaWANs of CANobi (PoC) csapat

Kurucsó Bence - harmadik féléves GPK Mechatronikai mérnöki szakos MSc hallgató

Peschka Alfréd - harmadik féléves GPK Mechatronikai mérnöki szakos MSc hallgató

Szántó Csaba - harmadik féléves GPK Mechatronikai mérnöki szakos MSc hallgató


 
Senior és egyben abszolút kategória nyertese:

Az IntelliGents (IG) csapat

Bencsik Gergely - végzős GPK Mechatronikai mérnöki szakos MSc hallgató

Hofecker Andor - végzett GPK Mechatronikai mérnök (MSc)

Ozsváth Titusz - végzős VIK AUT szakos MSc hallgató
 

Az elért pontszámokat, a versenyről szóló videók itt érhetők el:  RobonAUT honlap

 

Zárásképpen  gratulálunk a nyerteseknek és a szervezőknek, találkozzunk 2017-ben is a RobonAUT-on!
Comments